Angra dos Reis

Facts

Site Area
825m²
Building Area
760m²

Project

Architecture
Jacobsen Arquitetura
Interior Design
Jacobsen Arquitetura
Team
Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Christian Rojas, Fernanda Maeda, Raíssa Simão, Victor Gonçalves, Marcela Guerreiro, Tatiana Kamogawa, Julia Navarro, Thammy Nokaki
Landscape Design
Gilberto Elkis
Lighting Design
Foco
Photography
Fernando Guerra

The NB residence was the first project to renovate a house located in Frade’s condominium, in Angra dos Reis, in Rio de Janeiro. This project took place after the inauguration of Hotel Fasano, another design developed by our office, which will be completed by the future launch of 85 residential units with 3 different typologies.

2020_residencia_nb_01a
2020_residencia_nb_01b
2020_residencia_nb_02

The location of the project is quite privileged. From the context of exuberant natural beauty, the integration between the building and the landscape was a premise that guided the development of the project. One side of the residence faces the sea and the other faces a local access road. The street façade, which is quite compact, allows the volume of the house to gradually reveal itself, so that the variability of the façade facing the sea is an element of surprise.

2020_residencia_nb_03

For the approval of the residence´s design, we used the volume of the existing construction to respect the height and the maximum occupation of the lot. According to local restrictions, it would be possible to add areas built on the second floor as they were proportionally smaller and pulled back from the coverage limits. Another change made was the slight elevation of the access floor, on the façade facing the sea, to enlarge the view of the residence and to protect it from any variations in sea level.

2019_residencia_nb_04a
2020_residencia_nb_04b
2019_residencia_nb_05a
2020_residencia_nb_05b

To make the construction more agile, we used a metallic structure of slender proportions, but capable of overcoming large spans. Another feature employed was the extension of large eaves and balconies, which were able to protect the entire upper floor. In turn, the ground floor was conceived as an open and integrated space. To accentuate this character, we proposed the extension of the pool terrace in front of the sea, contributing to suggest the feeling of spaciousness and integration with the nature.

2020_residencia_nb_06a
2019_residencia_nb_06b

At the customer’s request, we emphasized the entrance space, proposing a kind of transition between the interior and exterior, based on the use of natural light controlled by an expressive wood pergola. The composition of the environment also counted with the creation of gardens and a large mirror of water, which crosses the interior of the rooms and connects the environments.

On the other hand, the family dormitories are located on the second floor, and are accessed by a double height hall, which allows communication between intimate and social spaces. On the roof of the main building we added a volume that concentrates the leisure-oriented programs of the residence. In this location there is the gym, the massage room, the steam room and the support area for the suspended terrace.

Regarding the materials, we choose to use panels and ceiling in Freijó wood, ceramic floors and external façades in carbonized wood. The use of this traditional technique of Japanese origin allows the incorporation of an artisanal production mode, while it provides contemporaneity to the aesthetic language of the project.

2019_residencia_nb_07
NB-DESENHOS_PUBLICAÇÃO-CORTE-BB
NB-DESENHOS_PUBLICAÇÃO-FIRST-FLOOR
NB-DESENHOS_PUBLICAÇÃO-GROUNDFLOOR
NB-DESENHOS_PUBLICAÇÃO-SECOND-FLOOR
NB-DESENHOS_PUBLICAÇÃO-CORTE-AA