Porto Feliz, SP

Facts

Total Area
20.714,18 m²
Built Area
1.880,50 m²
Conclusion
2011

Projeto

Office
Bernardes + Jacobsen Arquitetura
Office's Team
Aline Bianca de Almeida, Daniel Vannucchi, Edgar Murata, Jaime Cunha Junior, Henrique de Carvalho, Paula Tega
Interiors
Bernardes + Jacobsen Arquitetura (Eza Viegas)
Interior's Team
Debora Stefanelli
Light Design
Lightworks
Landscape
Fernando Chacel
Photos
Leonardo Finotti
2008_residencia_bv_2
2008_residencia_bv_3
2008_residencia_bv_4

This house was implanted in a large land, surrounded by golf courses and was designed for a family from São Paulo to spend their weekends.

A widespread single-story house was chosen to take advantage of the lands amplitude and visual landscapes at a distance, such as lakes and mountain ranges. A large occupancy of the land was explored, encouraging residents and visitors to take full advantage of the whole property. The house is divided into blocks each having a specific function. The main block holds the social area of the house, intimate area as well as the leisure area. The housemaids living area is located by the parking patio, linked to the rest of the house by a translucent pergola.

The most expressive characteristic is the use of non-orthogonal angels used with the intent of guiding the view and making the constructed and non-constructed spaces less rigid.

2008_residencia_bv_5
2008_residencia_bv_6
2008_residencia_bv_7
2008_residencia_bv_13
2008_residencia_bv_12
2008_residencia_bv_08
2008_residencia_bv_15

The three axes that compose the project area are marked by stone walls almost a meter thick. The houses walkways are all located along these walls, protected by translucent pergolas, and giving the sensation of being outside.

The bedrooms block have a wooden panel closings that embed the eaves and the veranda, allowing these spaces to be adapted as internal or external areas, but always protecting the frames from the sun and rain.

In the social block, a slopped wooden roof was used with the intent of inducing the view and gaining dimensions through the double ceiling height.

The leisure block features a home cinema, children’s playroom, lavatory, humid and dry sauna and changing room. This block mimics the lands topography in order to decrease the volume of the house, being visually constituted by the stone wall at the bottom of the pool.

2008_residencia_bv_11
2008_residencia_bv_10
2008_residencia_bv_09
2008_residencia_bv_implantacao
2008_residencia_bv_terreo
2008_residencia_bv_cortes
2008_residencia_bv_fachada