OS House

São Paulo, SP

Facts

Total Area
3670 m²
Built Area
1200m²
Conclusion
2016

Project

Office
Jacobsen Arquitetura
Office's Team
Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Francisco Rugeroni, Luiz Martinelli, Tatiana Kamogawa, Thauan Miquelin, Maya Nobrega, Mariana Ferretti
Landscape
Isabel Duprat
Light Design
Lightworks
Electrical and Hydraulic Installations
Zamaro
Wood Strutural Design
Ita Construtora
Metalic Strutural Design
Ycon
Construction
MFC Engenharia
Photos
fernando guerra | fg+sg

We chose the most elevated part of the property to create a large plane on which we would have a greater visual amplitude and lower interference from neighboring constructions. This way we could freely expose the architecture, the garden and the swimming pool.

On the lower level, due to the sloped terrain, we inserted a large kids room, service area with direct access to the inferior garden in the terrain setback and all the technical infrastructure of the house.

The social and private areas were divided into two parallel cores with the same width each but are disposed and unaligned. The connection between these areas is made through a circulation area on top of a water mirror, which also functions as the entry hall.

The core located close to the access, consists of an integrated living room with dinner room, kitchen, television room and SPA. These spaces open up towards a continuous terrace, which provides the best view and is protected from the afternoon sun. The pool and solarium are also directly connected to the terrace and also act as a visual obstacle between the house and the street.

The second core is located on the backside of the allotment and is occupied by the family and visitors suites. These accomodations face the rising sun and have a generous covered terrace, which also acts as an eave to the openings.

The laminated wooden structure that we developed for this project was actually an evolution of the structural concept applied on the JN House, which presents a succession of laminated wooden porticos separated by a space of 40cm between each other. This time we also used a succession of laminated wooden pieces but eliminated the one piece that touches the floor, supporting the horizontal part on a indented metallic part. We therefore created terraces, which are protected and open toward the main views.

On the opposite side, where the circulation takes place, the structural system in form of porticos ensures the construction closing.

Share:

Next Project RLW House