São Paulo

Facts

Total Area
1000m²
Built Area
950m²

Project

Architecture
Jacobsen Arquitetura
Interior Design
Jacobsen Arquitetura
Team
Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Marcela Siniauskas, Christian Rojas, Felipe Bueno, Gustavo Borges, Lucas Vieira, Paula Miele, Marcela Guerreiro, Natalia Tieri, Thammy Nozaki, Marcela Penteado
Landscape Design
Isabel Duprat
Lighting
Lightworks
Photography
Fernando Guerra

The MA residence was designed for a young couple who already owned a house created by our office, but who was looking for their second home. The new family house would be built on a larger plot, and it should be able to accommodate an expanded needs program due to the arrival of the children.

2020_residencia_ma_01
2020_residencia_ma_02
2020_residencia_ma_03

The project was carried out in one of the noblest areas of São Paulo, on a corner lot whose urban conditions imposed great setbacks. The geometry of the lot soon made us realize the possible suitability of an implantation in an “L” shape on the land, capable of accommodating the desired area in a building consisting of two floors and the basement. In this way, we were able to create a large free area for the garden, the terrace and the pool, in order to enjoy the sunniest possible orientation.

We developed the idea of generating different façades, with the aim to create a more organic composition that would allow greater integration between external and internal spaces. For this reason, we sought to explore asymmetric slopes in the roof, adopting ridges at different points in the plant. Thus, we created a type of folding based on the notion of the origami, a traditional Japanese technique.

2020_residencia_ma_04
2020_residencia_ma_05
2020_residencia_ma_06

The gentle slopes designed for the roof were highlighted by zinc brises, supported by the extension of the eaves referring to the upper and lower floors. The adoption of wooden lattice panels gives privacy and transparency to the bedrooms, located on the first floor. The visual connection with the leisure areas and the garden contributes to the pleasant ambience of the spaces intended for rest.

The social and leisure areas are located on the ground floor, which completely opens to the garden and to the pool, harmoniously integrating with the living room, the dining room, and the gourmet kitchen. With regard of the materials, we can point out that the palette chosen for the project took advantage of the soft contrast established between the Freijó wood ceiling, the gray travertine marble floors and the white walls, which serve as a background for the exhibition of an extensive collection of contemporary art.

2020_residencia_ma_07
2020_residencia_ma_08
2020_residencia_ma_09
2020_residencia_ma_10
2020_residencia_ma_12
2020_residencia_ma_11
2020_residencia_ma_13
2020_residencia_ma_14
2020_residencia_ma_15
2020_residencia_ma_16

The main points of the basement are the presence of a large gym and a notable wine cellar, with wooden flooring. Laundry, service rooms and technical areas are also located in the basement, under the construction´s projection, to guarantee the maximum occupancy allowed for the lot.

2020_residencia_ma_17
2020_residencia_ma_18
CORTE AA
CORTE DD
PAVIMENTO SUPERIOR
TÉRREO
IMPLANTAÇÃO
PAVIMENTO INFERIOR