Sāo Paulo - SP

Sāo Paulo - SP

Facts

Total area
233 m²
Built area
343 m² + 199 m² of garden and rooftop

Project

Architecture
Jacobsen Arquitetura
Architecture team
Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Jinny Yim, Bárbara Campelo, Eduardo Aparício, Juliana Dalkmin, Paula Miele
Interior design
Jacobsen Arquitetura
Interior design team
Marcela Guerreiro, Décio Araújo, Erika Ruther, Paula Loturco
Landscape design
Rodrigo Oliveira
Lighting design
Foco
Photos
MFC
Construction company
Filippo Bamberghi
1_2021_residencia_rdf_cover
2_2021_residencia_rdf_cover
3_2021_residencia_rdf_cover

The leafy mango tree located at the rear end of the plot was the main reason for the customers to choose this house at Residencial Ubá, a project also carried out by us and located in a very wooded area of São Paulo. No wonder, the living room veranda soon became a key space for the young couple, who like to enjoy their moments in this area with friends and family.

4_2021_residencia_rdf_cover

The residence develops itself around a central garden, creating spatial dynamics between floors, as well as introducing natural light and ventilation into the rooms. The social areas are concentrated on the ground floor, linked to another garden in the back. In this space, we prioritized the integration of the entire social area, eliminating any barrier that could break the continuity of spaces, such as the frames that used to isolate the indoor garden.

5_2021_residencia_rdf_cover
6_2021_residencia_rdf_cover
7_2021_residencia_rdf_cover

Right at the entrance, the kitchen reveals itself to be fully integrated into the dining room, but the wooden panels allow the space to be isolated if the residents choose this configuration. The kitchen hood and fridge covered in wood make the elements “disappear”, giving an even more social touch to this area of the house.

8_2021_residencia_rdf
9_2021_residencia_rdf_cover
10_2021_residencia_rdf_cover
11_2021_residencia_rdf_cover

On the second floor, three suites are arranged around the central void, which still accommodates a work area, a request from the residents. We created the home office in the hall between the bedrooms, taking advantage of this area that has plenty of natural light and allows those who are working to have the garden view.

The roof of the house has a gourmet terrace with a solarium and a jacuzzi in Indonesian stone. In this area, the landscape design included fruit trees such as jabuticabeira, pitangueira, lemon tree, and a vegetable garden.

12_2021_residencia_rdf
13_2021_residencia_rdf

The repetition of materials and patterns reinforces the unity of the project, such as the wood that appears in the ceiling and in the slatted wood panels that camouflage the circulation of the stairs, or the continuous granite of the floor, which is also used on the bench in the living room and on the balcony. To create a counterpoint of finishes, the floor of the intimate area and the ceiling are made of cumaru wood, while the millwork was designed in American oak.

Both on the balcony and in the corridor between the dining room and the living room, the floor has been paved between pebbles, which reinforces the garden touch of these spaces.

14_2021_residencia_rdf
15_2021_residencia_rdf
16_2021_residencia_rdf

The interior design proposal was to apply a youthful and humorous language within the office’s design premises, so we included light and fun elements as well assome touches of color.

The metal shelves in the living room give lightness to the decor and provide the feeling that objects are floating. To enclose the slatted surface of the stairs, we positioned a mirror that gives a continuity effect and brings the garden into the house.

17_2021_residencia_rdf
18_2021_residencia_rdf

The lighting design helps to highlight some elements of the architecture, such as the minimal handrail of the stairs or the slatted wood panels of the same area, which hide storage spaces for audio and video, and a crockery.

19_2021_residencia_rdf
20_2021_residencia_rdf

For the powder room, we proposed a volume entirely covered with green tiles with a gradient effect from floor to ceiling. Even the door was internally coated to reinforce the monochrome effect of the room.

The landscaping is designed by Rodrigo Oliveira, who choose to work with partial shading tropical species, since the internal garden has a retractable roof, and the bedroom balcony is also shaded by the eaves. On the living room balcony, the species were chosen to match with the existing tree and highlight it. In the master suite, the use of taller vegetation brings more privacy to the residents.

21_2021_residencia_rdf
22_2021_residencia_rdf
23_2021_residencia_rdf
24_2021_residencia_rdf