São Paulo

São Paulo

Facts

Total Area
650m²
Built Area
9.500m²
Conclusion
2021

Project

Office
Jacobsen Arquitetura
Team
Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Christian Rojas, Marcela Guerreiro, felipe bueno, Frederico Castelo Branco, Renata Mori, Raissa Simão, Barbara Campelo, Eduardo Aparício
Interior Design Office
Jacobsen Arquitetura
Developer
Idea!Zarvos
Constructor
Construcompany

The NUBE building was the first residential tower designed and built by Jacobsen Arquitetura. Unlike previous projects, in which we adapted the facades and interior design concepts to existent structures; in the NUBE building, we had the opportunity to work, from the beginning, the occupation of the area located in Itaim Bibi (São Paulo, Brazil).

2021_residencia_nube_01
2021_residencia_nube_02_A
2021_residencia_nube_02_B

In this project, we intended to reinterpret architectural concepts present in the residences designed by the office. We aimed to create a feeling of living in a one-story house in each apartment. As part of the architectural design, we sought to frame a magnificent and unimpeded view of the Jardins residential district from a large empty space, around which the apartments were arranged, whose plants are L-shaped. The social areas of each apartment face a privileged view, observed from floor-to-ceiling frames.

2021_residencia_nube_03_A
2021_residencia_nube_03_B
2021_residencia_nube_04_A
2021_residencia_nube_04_B

The suites face the opposite side, and the service areas to the back. Each floor has been horizontally marked for extended eaves, contributing to the building’s privacy and sun protection. For the other façades, vertical modified wood brise-soleils were designed, a sustainable solution that offers good weatherability.

2021_residencia_nube_05
2021_residencia_nube_06
2021_residencia_nube_07

The building structure, detached from the fence, is composed of pillars of circular section. The tower has fifteen floors, the last three floors being occupied by a large triplex unit, on top of two duplex apartments. A large garden connects the street to the main entrance, purposefully set back. To access the building, it is necessary to walk the bridge of Madeira, protected by the construction project. The distribution of flowerbeds on different levels, on the ground floor, contributes to transmitting the impression of greater amplitude. Without a noble floor, it is a place for a covered swimming pool, lounge, sauna, and other technical areas, surrounded by exposed stones that define the terrace.

nube-planta-01-terreo
nube-planta-02-pav1
nube-planta-03-pav5
nube-planta-04-corte