Guarujá

Facts

Total Area
1.310,00 m²
Built Area
810,00 m²
Conclusion
2011

Project

Office
Bernardes & Jacobsen Arquitetura
Office's Team
Edgar Murata, Fabiana Porto, Henrique de Carvalho, Marina Nogaró
Interiors
Bernardes + Jacobsen Arquitetura (Eza Viegas)
Interior's Team
Tatiana Kamogawa
Light Design
Lightworks
Landscape
Jundu Paisagismo
Photos
Leonardo Finotti
2009_residencia_amb_2
2009_residencia_amb_3
2009_residencia_amb_4
2009_residencia_amb_6
2009_residencia_amb_5
2009_residencia_amb_8
2009_residencia_amb_9
2009_residencia_amb_7
2009_residencia_amb_10

The AMB House is situated on the coast of São Paulo, Guaruja City in the middle of the Atlantic Forest. From the street you can only see one of the three floors of the house because the terrain has accentuated slopes that give different views of an almost untouched natural landscape.

The most common situation, where the rooms are upstairs and social rooms are downstairs, was reversed on the design of this residence. On the entrance of the house we have a hall that serves as a mezzanine overlooking the double ceiling living room with proximally 6,00m height and wood frame glass windows with a view looking at the swimming pool and the forest. In the lateral of the hall, the balcony outside is surrounded by large wooden bench, serving as a protection.

In the intermediate floor are the social areas: the living room and dining room, which join the outdoor kitchen, outdoor deck and infinity swimming pool.
Downstairs is the intimate area with five suites. It is this strategy of reversing the usual array of social and intimate area that makes the rooms, even overlooking the sea, have the privacy afforded by the trees that are at that level.

The house can be called the balcony house with large glass panels that allow visual contact with the surrounding areas of the residence and the natural landscape of the region. The windows of the rooms have wooden Cumarú shutters .This wood is also present on the deck of the balconies and floors of rooms. In the living room two bamboo plants sprout from the middle of the floor, bringing the forest into the house

This is how the house shows its relationship with the local landscape, barely visible through the dense forest in the access road, but grows and can be seen on the other side along with the look of a coastline and a stunning tropical forest.

2009_residencia_amb_plantas_implantacao
2009_residencia_amb_plantas_pavto_acesso
2009_residencia_amb_plantas_pavto_inferior
2009_residencia_amb_plantas_pavto_intermediario
2009_residencia_amb_plantas_cortes