Bragança Paulista

Facts

Total area
3.208,70 m²
Built area
886,80 m²
Conclusion
2014

Project

Office
Jacobsen Arquitetura
Office's Team
Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Christian Rojas, Rafael Henrique de Oliveira, Daniel Vanucchi, Fernanda Maeda
Interiors
Jacobsen Arquitetura (Eza Viegas)
Interior's Team
Caroline de Oliveira, Silvia Fernandez
Light Design
Studio Ix
Landscape
Gil Fialho
Photos
Leonardo Finotti
2009_residencia_ca_2
2009_residencia_ca_3
2009_residencia_ca_4
2009_residencia_ca_5
2009_residencia_ca_6
2009_residencia_ca_7
2009_residencia_ca_8

This house was set according to the site´s contour lines, solar exposure and remarkable panoramic view, which led mainly to a one story house conceived by a “Z” shape floor plan.

We divided the program into three areas: Social, Private and Service. Each one occupying an independent volume due to the non-orthogonal angles in which the house is drawn, allowing us to accommodate the service sector at the site´s highest plot, as well as to face living-rooms, verandas and pool towards the view, lapping the bedrooms over the natural terrain slope in a manner to create a lower floor supported by slender columns.

The social area is crystal-clear and opened to the exterior. It´s architecture is solely conceived by a light-structured, slightly inclined roof also oriented to the view, creating a balcony all along its length.

Private and service volumes are defined by articulated metallic panels, providing either privacy and natural light. The brises, arranged unevenly, are intended to bring lightness to architecture, as if they were made of fabric or some other pliable matter. Interior design includes furniture signed by Sérgio Rodrigues, Carlos Mota and Mônica Cintra.

2009_residencia_ca_plantas_implantacao
2009_residencia_ca_plantas_terreo
2009_residencia_ca_plantas_inferior
2009_residencia_ca_plantas_cortes