Ibiúna, SP

Facts

Total Area
15.000,00 m²
Built Area
800,00 m²
Conclusion
2002

Project

Office
Cláudio Bernardes & Jacobsen Arquitetura
Light Design
Peter Gasper
Landscape
Isabel Duprat
Photos
MCA Estúdio, Rômulo Fialdini
2000_residencia_ps_3
2000_residencia_ps_4
2000_residencia_ps_5
2000_residencia_ps_6
2000_residencia_ps_7

Built on a very large lot bordering the Ibiúna Reservoir, this house proposes a new reading for the colonial architecture. While it preserves the traditional clay roof and predominance of wood and stone, it combines this with the nonconventional use of engawas – as seen in first-floor entrance hall with its wide, open space centralized by a sculpture that starts at the roof and descends through the second story, all the way down to where it almost touches the reflecting pool below.

The second story has wood flooring and contains only the bedrooms. The living rooms, utility area and large leisure pavilion are on the first story, floored in marble.

The house’s design allows for a view of the lake from any point along the veranda. In keeping with this aim, just beyond the pool area sprawling yard slopes downward to the level of the reservoir.

2000_residencia_ps_implantacao
2000_residencia_ps_plantas_pavto_terreo
2000_residencia_ps_plantas_pavto_superior
2000_residencia_ps_elevacao